Na temat działania mózgu oraz jego pracy wykonano już wiele badań. Niestety nadal nie wiemy wszystkiego na temat mózgu, ale badania wykonane już ponad czterdzieści lat temu wykazały, że praca mózgu w dużej mierze jest uzależniona od sposobu jego odżywiania.

Na jego funkcjonowanie mają wpływ witaminy i minerały, a także wiele makroskładników. Tak więc nasza sprawność intelektualna, a także umysłowa zależy od naszej diety.

Wpływ diety na pamięć i koncentrację jest zatem bezdyskusyjny. To właśnie pożywienie sprawia, że mózg zaczyna pracować, a komórki nerwowe się rozwijają.

Czas więc dowiedzieć się jakie jedzenie jest dobre dla naszego mózgu.

Węglowodany w diecie na pamięć

Mózg cały czas pracuje. Nawet kiedy my śpimy to jego praca się nie kończy. Jest to część organizmu, która pochłania aż ponad 20% energii , która dostarczana jest do organizmu.

W życiu płodowym do rozwoju potrzebuje on aż 50% energii, która dociera do organizmu. Jak to możliwe skoro mózg stanowi jedynie 2% masy ciała dorosłego człowieka?

Do prawidłowej pracy niezbędny jest dla niego tlen i glukoza, czyli cukier. Pobiera on niemal połowę glukozy, która znajduje się w krwi. A źródłem glukozy są węglowodany, a więc należy pokusić się stwierdzenie, że w diecie dla prawidłowej pracy mózgu niezbędny jest cukier.

Składniki odżywcze przy problemach z pamięcią

W codziennej diecie, która ma za zadanie utrzymać prawidłową kondycję mózgu na długo, nie może zabraknąć składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Są one szczególnie ważne, witaminy z grupy B, a zwłaszcza cholina, czyli witamina B4 oraz witamina B3.

To witaminy, które odpowiedzialne są za normowanie funkcjonowania układu nerwowego. Kiedy w organizmie dojdzie do ich niedoborów, to od razu pojawiają się problemy z pamięcią, mamy kłopoty z przyswojeniem nowych informacji, a skupienie i kojarzenie faktów sprawia nam dużo trudności.

Warto również pamiętać, że osoby, które jedzą słodycze potrzebują dwa, a nawet trzy razy więcej witamin z grupy B niż wynosi zalecana dawka.

Dla mózgu niezbędna jest również leucyna, a jest ona jednym z największych źródłem choliny. To właśnie dlatego przyczynia się ona do odbudowy i powstawania jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, czyli acetylocholiny. Kiedy w diecie pojawia się za małe stężenie leucyny, to osłabia się praca układu nerwowego, zdolności pamięciowe zmniejszają się, a zwiększa się ryzyko rozwoju demencji starczej.

Ważny jest również magnez, który jest niezbędnym składnikiem do produkcji enzymów. Działa on najlepiej przy współpracy z witaminą B1 lub B6. Kiedy spożywamy magnez w połączeniu z wapniem, to przyczynia się on do poprawy impulsów nerwowo-mięśniowych.

Kłopoty z pamięcią? – koniecznie to zrób

Kiedy pojawiają się u ciebie zaburzenia koncentracji i pamięci, to warto byś codziennie jadł ciemne pieczywo, a także wprowadził do swojej diety produkty z pełnego ziarna.

Pamiętaj również, by codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Niech to będą trzy porcje warzyw i dwie owoców, tak jak zalecają dietetycy.

Nie możesz również zapomnieć o tym, by jeść ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a są to jedne z najważniejszych składników w diecie na zdrowy mózg.

Pij również dużo wody mineralnej. Jest ona niezbędna do przeprowadzenia procesów przemiany biochemicznej w mózgu.

Kiedy masz problemy z pamięcią sięgnij po

Jeśli czujesz, że słabo u ciebie z pamięcią to koniecznie sięgnij po suplementy diety z żeń-szeniem, a także miłorzębem. Doskonale sprawdzą się również suplementy z dodatkiem wyciągu z zielonej herbaty.

Do codziennej diety możesz wprowadzić także śliwki, które przyczyniają się do poprawienia krążenia. Zawierają one również błonnik, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Śliwki dostarczają śladowe ilości witaminy B1 i B3 do organizmu, a te składniki sprawiają, że zmniejsza się u nas uczucie stresu, a także regulują one pracę układu nerwowego.

Na problemy z pamięcią doskonale sprawdzą się również winogrona, które wspomagają dotlenienie mózgu.

Kłopoty z pamięcią? Tego unikaj!

U osób, które mają problemy z pamięcią lepiej uważać na niektóre czynniki, które mogą przyczynić się do jeszcze większego pogorszenia, a także zaburzenia pracy mózgu.

Lepiej w takiej sytuacji nie sięgać po alkohol. Jest to czynnik, który przyczynia się do obniżenia naszych zdolności umysłowych, a to przez to, że jest to związek chemiczny.

Warto również uważać z kawą. Lepiej nie pić jej za dużo. Mimo tego, że przyczynia się ona do pobudzenia organizmu i zmniejszenia uczucia zmęczenia, to może ona również osłabiać koncentrację i nadmiernie pobudzać.

Unikaj również dymu papierosowego, palenia tytoniu, a także metali ciężkich, ponieważ przyczyniają się one do zaburzenia pracy mózgu i negatywnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Idealnie sprawdzi się również siemię lniane oraz nasiona lnu. Są one bogate w leucynę, a także cynk i kwasy omega-3. Tak wiec dostarczają one do organizmu cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.