Słaba pamięć, a dieta

Na temat działania mózgu oraz jego pracy wykonano już wiele badań. Niestety nadal nie wiemy wszystkiego na temat mózgu, ale badania wykonane już ponad czterdzieści lat temu wykazały, że praca mózgu w dużej mierze jest uzależniona od sposobu jego odżywiania.

Na jego funkcjonowanie mają wpływ witaminy i minerały, a także wiele makroskładników. Tak więc nasza sprawność intelektualna, a także umysłowa zależy od naszej diety.

Wpływ diety na pamięć i koncentrację jest zatem bezdyskusyjny. To właśnie pożywienie sprawia, że mózg zaczyna pracować, a komórki nerwowe się rozwijają.

Czas więc dowiedzieć się jakie jedzenie jest dobre dla naszego mózgu.

Węglowodany w diecie na pamięć

Mózg cały czas pracuje. Nawet kiedy my śpimy to jego praca się nie kończy. Jest to część organizmu, która pochłania aż ponad 20% energii , która dostarczana jest do organizmu.

W życiu płodowym do rozwoju potrzebuje on aż 50% energii, która dociera do organizmu. Jak to możliwe skoro mózg stanowi jedynie 2% masy ciała dorosłego człowieka?

Do prawidłowej pracy niezbędny jest dla niego tlen i glukoza, czyli cukier. Pobiera on niemal połowę glukozy, która znajduje się w krwi. A źródłem glukozy są węglowodany, a więc należy pokusić się stwierdzenie, że w diecie dla prawidłowej pracy mózgu niezbędny jest cukier.

Składniki odżywcze przy problemach z pamięcią

W codziennej diecie, która ma za zadanie utrzymać prawidłową kondycję mózgu na długo, nie może zabraknąć składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Są one szczególnie ważne, witaminy z grupy B, a zwłaszcza cholina, czyli witamina B4 oraz witamina B3.

To witaminy, które odpowiedzialne są za normowanie funkcjonowania układu nerwowego. Kiedy w organizmie dojdzie do ich niedoborów, to od razu pojawiają się problemy z pamięcią, mamy kłopoty z przyswojeniem nowych informacji, a skupienie i kojarzenie faktów sprawia nam dużo trudności.

Warto również pamiętać, że osoby, które jedzą słodycze potrzebują dwa, a nawet trzy razy więcej witamin z grupy B niż wynosi zalecana dawka.

Dla mózgu niezbędna jest również leucyna, a jest ona jednym z największych źródłem choliny. To właśnie dlatego przyczynia się ona do odbudowy i powstawania jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, czyli acetylocholiny. Kiedy w diecie pojawia się za małe stężenie leucyny, to osłabia się praca układu nerwowego, zdolności pamięciowe zmniejszają się, a zwiększa się ryzyko rozwoju demencji starczej.

Ważny jest również magnez, który jest niezbędnym składnikiem do produkcji enzymów. Działa on najlepiej przy współpracy z witaminą B1 lub B6. Kiedy spożywamy magnez w połączeniu z wapniem, to przyczynia się on do poprawy impulsów nerwowo-mięśniowych.

Kłopoty z pamięcią? – koniecznie to zrób

Kiedy pojawiają się u ciebie zaburzenia koncentracji i pamięci, to warto byś codziennie jadł ciemne pieczywo, a także wprowadził do swojej diety produkty z pełnego ziarna.

Pamiętaj również, by codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Niech to będą trzy porcje warzyw i dwie owoców, tak jak zalecają dietetycy.

Nie możesz również zapomnieć o tym, by jeść ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a są to jedne z najważniejszych składników w diecie na zdrowy mózg.

Pij również dużo wody mineralnej. Jest ona niezbędna do przeprowadzenia procesów przemiany biochemicznej w mózgu.

Kiedy masz problemy z pamięcią sięgnij po

Jeśli czujesz, że słabo u ciebie z pamięcią to koniecznie sięgnij po suplementy diety z żeń-szeniem, a także miłorzębem. Doskonale sprawdzą się również suplementy z dodatkiem wyciągu z zielonej herbaty.

Do codziennej diety możesz wprowadzić także śliwki, które przyczyniają się do poprawienia krążenia. Zawierają one również błonnik, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Śliwki dostarczają śladowe ilości witaminy B1 i B3 do organizmu, a te składniki sprawiają, że zmniejsza się u nas uczucie stresu, a także regulują one pracę układu nerwowego.

Na problemy z pamięcią doskonale sprawdzą się również winogrona, które wspomagają dotlenienie mózgu.

Kłopoty z pamięcią? Tego unikaj!

U osób, które mają problemy z pamięcią lepiej uważać na niektóre czynniki, które mogą przyczynić się do jeszcze większego pogorszenia, a także zaburzenia pracy mózgu.

Lepiej w takiej sytuacji nie sięgać po alkohol. Jest to czynnik, który przyczynia się do obniżenia naszych zdolności umysłowych, a to przez to, że jest to związek chemiczny.

Warto również uważać z kawą. Lepiej nie pić jej za dużo. Mimo tego, że przyczynia się ona do pobudzenia organizmu i zmniejszenia uczucia zmęczenia, to może ona również osłabiać koncentrację i nadmiernie pobudzać.

Unikaj również dymu papierosowego, palenia tytoniu, a także metali ciężkich, ponieważ przyczyniają się one do zaburzenia pracy mózgu i negatywnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Idealnie sprawdzi się również siemię lniane oraz nasiona lnu. Są one bogate w leucynę, a także cynk i kwasy omega-3. Tak wiec dostarczają one do organizmu cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.